Sayur – sayuran dan buah – buahan adalah bahagian penting dalam diet seimbang. rasanya enak terdapat pelbagai jenis, menarik warnanya dan mudah didapati.
Sayur dan buah merupakan sumber zat – zat makanan seperti :-
- Karbohidrat
- Serat
- Vitamin, terutamanya A, C, E
- Mineral terutamanya kaliam dan kalsium
Ia tidak mengandungu kolesterol dan sangat rendah kandungan.
- Lemak
- Kalori
- Natrium
Makan sekurang – kurangnya 5 sajian setiap hari.
1 sajian sayur – sayuran bersama dengan :
- 1/2 cawan sayuran berdaun hijau serta batangnya
- 1/2 cawan sayuran buah
1 sajian buah – buahan bersama dengan :
- 1/2 biji jambu batu saiz sederhana
- 1 hiris betik, nanas, tembikai
- 1 biji oren, epal, pir saiz bersaiz sederhana
- 1 biji pisang bersaiz sederhana
- 1/4 cawan buah - buah kering
- 3/4 gelas jus buah - buahan